Premiekeuring 26287-18713

Texelaarfokkerij Hareveld

7 Ooilammeren
Groep vleestypische lammeren met een balkvormig lichaam zoals in het fokdoel omschreven staat. De lammeren kenmerken zich door de ruime voorhanden en de brede lendepartijen. De lammeren zijn in de achterhand goed bespierd en hebben mooi gevormd open kruis. Het beenwerk is goed gesteld en mooi droog. De vachten zijn mooi gesloten en fijn van draad/stapeling. De dieren zijn mooi van kleur en hebben ruim voldoende rastype.

O    B    E    T   Bw Vacht
88  88  88  88  86  89

4 Ramlammeren
Bovenstaande omschrijving geldt ook voor de getoonde ramlammeren. Met dien verstande dat de voorhanden van de rammen losser zijn, dit uit zich metname in de voorrug die in een aantal gevallen dakvormig is.

O    B   E     T  Bw Vacht
88  87  87  88  85  89

Opm : Het neusbeen van zowel de ooi- als ramlammeren vindt de commissie te lang en zouden we graag wat korter zien.

1,5-jarige ram
Best ontwikkelde, balkvormige, passend bespierde ram met een fraaie middenhand. De ram heeft voldoende rasuitstraling, het beenwerk is achter goed maar van voren is de stand van de benen iets Frans. De kruisvorm van de ram zou fraaier kunnen. Eerder genoemde opmerking over het neusbeen is hier ook van kracht.

2 jaarlingen
Twee normaal ontwikkelde balkvormige jaarlingen. De dieren zijn zowel in de voorhand als de achterhand best bespierd, ook de binnendij is goed gevuld. Het beenwerk is best, de staartinplant is mooi en de kleur is goed. De ooien konden een fractie langer.

R. Bolmer

11 Ooilammeren
Groep best ontwikkelde ooilammeren met een korter neusbeen dan de eerst getoonde groep ooilammeren op het Hareveld. Enkele dieren mochten even sterker in de bovenbouw. Het beenwerk is best en de vachten zijn fijn. De lammeren zijn goed bespierd en fraai van type.

O    B    E    T   Bw Vacht
88  88  87  88  86  89

9 Ramlammeren
Wisselvallige groep goed ontwikkelde ramlammeren. De rammen komen metname te kort in de voorhand (zie vorige omschrijving) en missen de kracht in de bovenbouw. Ze zijn passend bespierd, maar missen rasuitstraling. Het beenwerk is goed en de vachten iets los.

O    B    E    T   Bw Vacht
88  86  86  86  85  86

1,5-jarige ram
Balkvormige ram, die even sterker in de bovenbouw mag. Ram heeft een fraai kruis, is ruim voldoende bespierd maar kan in de binnendij beter. Ook hier geldt dat het neusbeen korter mocht zijn. Het beenwerk is voldoende, voorbenen kunnen krachtiger.

9 jaarlingen
Zie eerdere omschrijving op bedrijf één. De dieren zijn best ontwikkeld en mooi van kleur. In een enkel geval een bemerking op het beenwerk. Ook kunnen de koppen meer ras uitstraling vertonen

Conclusie:
Ram 26287-18713 imponeert metname in de vrouwelijke dieren op beide bedrijven. Prima ontwikkelde ruime dieren met beste voorhanden en lendenpartijen. Bij de ramlammeren is het beeld gewoner maar wel voldoende. De ram heeft meer dan voldoende punten gescoord om het predicaat definitief premieram te behalen.

Reacties zijn gesloten.