Nieuws item

Beste leden van het SBT,
Door een fikse buikgriep kon ik helaas niet aanwezig zijn bij de jaarvergadering van zaterdag 21 januari. Graag wil ik jullie via dit bericht bedanken voor het in mij gestelde vertrouwen als nieuw lid van de Foktechnische commissie.

Mijn eerste kennismaking met de Blauwe Texelaar is in de begin jaren 70 geweest en is nadien nooit meer van het erf verdwenen. Momenteel heb ik 28 fokooien, waarvan enkele Witte Texelaars met de blauwfactor.

Graag wil ik, samen met de andere leden van de Foktechnische commissie, gaan ontdekken hoe wij de toekomstige fokkerij van de Blauwe Texelaar richting 2025 samen vorm kunnen geven. Wat mij betreft krijgen hierin zaken als levensduur, functioneel beenwerk en behoud van rastype volop aandacht.

Jaarlijks laat ik ongeveer 15 ramlammeren overlopen, waarna deze als 1½ -jarige rammen door vermeerderaars ingezet worden als slachtlamvaderdier. Deze aansluiting bij de houderij is in mijn ogen heel belangrijk voor het behoud van de interesse in onze Blauwe Texelaars. Doordat ik de keurmeestersopleiding heb gevolgd bij zowel de blauwe als de witte Texelaar, ken ik veel fokkers van witte Texelaars. Het valt mij op dat zij de afgelopen jaren enorm aan de weg hebben getimmerd op het vlak van ontwikkeling, vruchtbaarheid en functionaliteit. Dit met behoud van ras en type. Wij mogen als fokkers van Blauwe Texelaars hier niet bij achterblijven. Sterker nog! De Blauwe Texelaar heeft ten opzichte van de witte Texelaar altijd een streep voor heeft gehad als het ging om groei, ontwikkeling, levensduur en het gemakkelijk aflammen. Deze voorsprong moeten wij zien te behouden. Mocht u suggesties hebben die een positieve manier bijdragen aan de toekomst van de blauwe Texelaar, neem dan gerust contact met mij op. (Tel: 06-55821814, Mail: kvdn@planet.nl).


Ik wens u een goed lammerseizoen met weinig problemen, zoals het onze Blauwe betaamd.


Met vriendelijke groet,
Kees van de Nieuwenhof